Aom τσιπς τρούφας durian

Το ασιατικό φρούτο που αγαπούν πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι με άπειρες θρεπτικές αξίες

Ζέση

I durian Το Monthong είναι μεγάλα φρούτα, κατά μέσο όρο 3 έως 5 κιλά, και γενικά έχουν ένα οβάλ έως κυλινδρικό, κωνικό σχήμα, που μερικές φορές συναντάται με ακανόνιστα εξογκώματα, δημιουργώντας μια εμφάνιση που μοιάζει με καρδιά. Η επιφάνεια του καρπού καλύπτεται από πυκνές, μυτερές τριγωνικές ακίδες και το χρώμα ποικίλλει από ανοιχτό πράσινο έως ανοιχτό καφέ έως χρυσοκάστανο. Κάτω από την ακανθώδη επιφάνεια, υπάρχει ένα λευκό, σπογγώδες εσωτερικό με πολλαπλούς θαλάμους που περικλείουν λοβούς σάρκας. Κάθε λοβός κρέατος έχει μια ημίσκληρη επιφάνεια, αποκαλύπτοντας ένα παχύ, κρεμώδες, βουτυρώδες εσωτερικό με μικρούς, σκληρούς σπόρους. Το Monthong durian έχει ένα ήπιο άρωμα σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες durian και ένα πλούσιο, γλυκό, ζεστό και περίπλοκο άρωμα που περιγράφεται ως ένα μείγμα από νότες βανίλιας, καραμέλας, πιπεριού και θείου.

Εποχές

I durian Το Monthong είναι διαθέσιμο κατά την καυτή περίοδο της Ταϊλάνδης, με κορυφαία συγκομιδή μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου.

Τρέχοντα γεγονότα

I Monthong durian, βοτανικά ταξινομημένο ως Durio zibethinus, είναι μια μεγάλη ταϊλανδέζικη ποικιλία που ανήκει στην οικογένεια Malvaceae. Η Ταϊλάνδη είναι σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας durian, και υπάρχουν πάνω από 234 ποικιλίες στη χώρα, με λίγες μόνο ποικιλίες που καλλιεργούνται για εμπορική χρήση. Το Monthong durian αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ της συνολικής παραγωγής durian στην Ταϊλάνδη και είναι επίσης η πιο εξαγόμενη ποικιλία καθώς ο καρπός μπορεί να αποθηκευτεί για περίπου είκοσι ημέρες χωρίς να αλλοιωθεί. Το όνομα Monthong μεταφράζεται από τα ταϊλανδικά σε «χρυσό μαξιλάρι», μια αντανάκλαση της παχιάς, μαλακής σάρκας της ποικιλίας, και όταν είναι στην εποχή της, η ποικιλία βρίσκεται ευρέως σε πλανόδιους πωλητές, τοπικές αγορές και φορτηγά που διασχίζουν γειτονιές που πουλούν τα φρούτα. στα μεγάφωνα. Το ταϊλανδικό durian συλλέγεται παραδοσιακά πριν ωριμάσει πλήρως, μια διαδικασία που πιστεύεται ότι παρατείνει τη διάρκεια ζωής του φρούτου και αυτή η μέθοδος αναπτύσσει επίσης μια σταθερή αλλά απαλή υφή μέσα στα φρούτα με μια ήπια, γλυκιά γεύση. Σήμερα, υπάρχει έντονος ανταγωνισμός μεταξύ Ταϊλάνδης και Μαλαισίας για την παραγωγή durian και το Monthong durian είναι η χαρακτηριστική ποικιλία που εμπορεύεται και εξάγεται από την Ταϊλάνδη σε γειτονικές αγορές.

Διατροφική αξία

I Το Monthong durian είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ένα αντιοξειδωτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και μειώνει τη φλεγμονή. Τα φρούτα είναι επίσης καλή πηγή καλίου για την εξισορρόπηση των επιπέδων υγρών στο σώμα, μαγνησίου για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, φυτικών ινών για την τόνωση του πεπτικού συστήματος, μαγγανίου για την ενίσχυση της πέψης των πρωτεϊνών και περιέχουν χαμηλότερες ποσότητες φώσφορο, σίδηρο, χαλκό και ψευδάργυρο.

Εφαρμογές

Το Monthong durian μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλαπλά στάδια ωρίμανσης τόσο για ωμά όσο και για μαγειρεμένα παρασκευάσματα, συμπεριλαμβανομένου του τηγανίσματος και του βρασμού. Όταν είναι νεαρή, η σάρκα έχει μια παχιά, σφιχτή υφή και συνήθως κόβεται σε φέτες και τηγανίζεται ως τσιπς, ψιλοκομμένη και ανακατεύεται σε κάρυ ή κομμένη σε λεπτές φέτες και αναμειγνύεται σε φρέσκες σαλάτες. Στην Ταϊλάνδη, τα durian Monthong ενσωματώνονται στο μασάμαν κάρυ για να προσθέσουν πλούσιες γεύσεις umami, και μερικές φορές παρασκευάζονται ως som tom, μια ωμή, τραγανή σαλάτα με βότανα, σάλτσα ψαριού και άγουρα φρούτα. Καθώς το Monthong durian ωριμάζει, ο πολτός τρώγεται ως επί το πλείστον σκέτος, απεριόριστος, πολτοποιημένος σε σάλτσες σαλάτας ή αναμειγνύεται σε πάστες και χρησιμοποιείται ως επικάλυψη σε παγωτό, ρολά φρούτων και αρτοσκευάσματα. Ο πολτός μπορεί επίσης να αναμιχθεί σε κολλώδες ρύζι, να αναμειχθεί σε καφέ ή να μαγειρευτεί με σιρόπι για να δημιουργήσει ένα γλυκό επιδόρπιο. Το Monthong durian συνδυάζεται καλά με τροπικά φρούτα, όπως mangosteen, rambutan, snakfrut, μάνγκο και καρύδα, γεύσεις όπως σκόρδο, ασκαλώνια, λεμονόχορτο και galangal, σοκολάτα, βανίλια και βότανα όπως κόλιανδρος, κύμινο, μέντα και κάρυ σε σκόνη. Ολόκληρο, άκοπο durian Monthong θα διατηρηθεί για μερικές ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά το χρονικό διάστημα θα εξαρτηθεί σημαντικά από την ωρίμανση του καρπού τη στιγμή της συγκομιδής. Μόλις ωριμάσουν, τα φρούτα πρέπει να καταναλωθούν αμέσως για την καλύτερη γεύση και υφή. Τα τμήματα του κρέατος μπορούν να αποθηκευτούν σε αεροστεγές δοχείο για 2-5 ημέρες. Το Monthong durian μπορεί επίσης να καταψυχθεί και να εξαχθεί σε αγορές σε όλο τον κόσμο.

Εθνικός

Το Monthong durian είναι μια από τις κύριες ποικιλίες durian που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ φρούτων Chanthaburi στην επαρχία Chanthaburi στη νοτιοανατολική Ταϊλάνδη. Το Chanthaburi είναι γνωστό ως το "τροπικό φρουτόμπολ" της Ταϊλάνδης και το ετήσιο δεκαήμερο φεστιβάλ τον Μάιο επικεντρώνεται στις τοπικές καλλιέργειες που καλλιεργούνται στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του durian. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, το Monthong durian εκτίθεται σε μεγάλους σωρούς σε τραπέζια, πωλούνται ολόκληρα ή κομμένα σε φέτες και δειγματίζονται ακόμη και δωρεάν για ένα μικρό χρονικό διάστημα της ημέρας, επιτρέποντας στους επισκέπτες να δοκιμάσουν τις διαφορετικές ποικιλίες. Τα Durians πωλούνται επίσης σε μαγειρεμένα παρασκευάσματα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, όπως πατατάκια, κάρυ, καραμέλες, ποτά και επιδόρπια. Εκτός από το durian, το φεστιβάλ φρούτων είναι πανελλαδικά γνωστό για τα χειροποίητα ξύλινα έπιπλα, τα χειροποίητα προϊόντα και άλλα τοπικά τροπικά φρούτα, όπως το mangosteen και τα φρούτα φιδιού. Αυτά τα τοπικά φρούτα συνδυάζονται με durian.

Παρόμοια είδη